Beplanting

Tuinbeplanting is verkrijgbaar in vele soorten en maten. Door het grote aanbod en variëteit van bomen, heesters, coniferen en vaste planten, zien mensen vaak letterlijk door de bomen het bos niet meer.
Als u uw tuin opnieuw wilt inrichten, maar geen idee hebt welke beplanting daarbij hoort kan Haico Elshof, uw Hoveniersbedrijf uit de Achterhoek hierbij deskundig advies geven.

Lees meer...

Beukenhaag & Haagbeuk

De beuk is een plant uit de napjesdragersfamilie. Omdat de beuk in symbiose met een schimmel leeft mogen de wortels van het plantgoed nooit schoon gespoeld worden en mag direct na het planten niet te overvloedig water gegeven worden. Jonge beuken behouden hun afgestorven blad tot eind april wanneer het nieuwe blad uitloopt. Daarom zijn ze bijzonder geschikt voor een dichte, hoge haag.

Lees meer...

blauwe passiebloem lPassiebloem (passifloraceae) is een geslacht van vooral overblijvende en meestal klimmenplanten met ranken. In Nederland zie je vooral de groenblijvende Blauwe passiebloem (Passiflora caerule) die als tuinplant (maar ook als kamerplant) verkocht wordt. Deze klimplant met opgekrulde hechtranken is bekend van de 7 tot 9 cm grote bloemen en heeft haar natuurlijke verspreidingsgebied in Latijns Amerika. De ranken kunnen in een jaar wel tot zes meter groeien. Bloeitijd heeft de blauwe passiebloem van juni t/m november.

Lees meer...

buxus struik haagDe Buxus is een plant uit de buxusfamilie. De planten kunnen makkelijk gesnoeid worden en laag gehouden worden (in formele tuinen bijvoorbeeld). Even goed is het mogelijk ze juist hoog te laten opgroeien en in een bijzondere vorm gesnoeid worden.  Om die reden is deze struik erg geliefd bij tuinontwerpers en hoveniers (dus, ook bij Haico Elshof, uw hoveniersbedrijf uit de Achterhoek!). Buxushagen, bollen of buxuskegels (door velen buxuspiramide genoemd) passen immers bij elke tuinstijl.

Lees meer...

clematis

De clematis of bosrank is een klimplant uit de ranonkelfamilie. Het is een dankbare plant die vele soorten en kleuren kent. Er zijn soorten die kort en overweldigend bloeien en er zijn soorten die de hele zomer doorbloeien, soms zelfs tot in de herfst.

Ook in de achterhoek houdt de clematis van een zonnige of halfschaduw plek in uw tuin waarbij ze veel vocht nodig heeft. Het is een klimplant dus zorg voor een hek, rek, muur of boom waar de plant tegen omhoog kan klimmen.

Lees meer...

druif druivenrankDe druif is een besvrucht uit de wijnstokfamilie (Vitaceae) en klimplant die voor verschillende doeleinden geteelt/verbouwd wordt. Zo worden ze geteeld als fruit voor consumptie of het maken van wijn of druivensap, maar ook voor de productie van rozijnen of  druivenpitolie. Natuurlijk kunt u ook alleen ter decoratie een of meerdere druivenranken in uw tuin plaatsen, maar het leukst is het toch wanneer u er ook de vruchten van kunt plukken?

Lees meer...

red robin glansmispelPhotinia fraseri ´Red Robin´ of glansmispel is een populaire groenblijver, verkrijgbaar als struik of als boompje op stam. De struik is winterhard en zeer geschikt voor kleine tuinen. Door haar te snoeien is de omvang gemakkelijk in toom te houden. Houd haar wel uit (te) harde wind. De Red Robin krijgt in het voorjaar prachtig rood blad dat langzaam verkleurd naar goudgroen blad. Vanaf begin mei komen er witte bloemen in en in de herfst rode bessen. Dit maakt de Red Robin zo gewaardeerd.

Lees meer...

gazon grasDe kunst van het aanleggen van gras in gazonvorm is niet in de Achterhoek, maar in Engeland ontstaan. Natuurlijke graslanden werden kort gehouden door grote kudden schapen, die de bodem aanstampten en bemestten. De grassenfamilie (botanische naam: Gramineae of Poaceae, beide namen zijn toegestaan) is een van de soortenrijkste plantenfamilies van de bedektzadigen: de familie omvat ongeveer 8000 soorten. Leden van deze familie komen op alle werelddelen voor.

Lees meer...

groot kaasjeskruid l2Het groot kaasjeskruid is voor sommigen pas bekend geworden door de moestuintjes-actie van Albert Heijn. Het is een 1-1,5m hoge vaste plant die ook wel hemdsknoopjes, kattenwasjes, kerkbloem of pastellakens genoemd wordt. De Latijnse benaming is ‘Malva sylvestris’. Ze komt eigenlijk overal in Europa wel voor en wordt ook in de Achterhoek vaak aangetroffen langs warme bermen, wegranden, hagen en muren. Het groot kaasjeskruid bloeit van de late lente tot in de herfst met prachtige violet of paarse bloemen.

Lees meer...

hybiscus syrDe Hibiscus die we in de tuin vinden is de Hibiscus Syriacus, ook bekend onder de naam Altheasstruik. Het is een heestersoort die in de winter zijn blad verliest. Hij heeft mooie groene bladeren en bloeit met prachtige bloemen vanaf juli tot in de herfst. Met zijn uitbundige enkele of dubbele klokbloemen is het een echte aanwinst in iedere tuin. De hibiscus is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals violet, wit, paars en rood. De bloemen kunnen vrij groot worden en hebben een al dan niet gevlekt hartje.

Lees meer...

hortensiaHortensia is een veel gebruikte naam voor het plantengeslacht Hydrangea uit de familie van de Hydrangeaceae. Het gaat vooral om wintergroene en bladverliezende struiken en klimstruiken, in totaal bijna 100 soorten. De bekendste hortensia is de Tuinhortensia Hydrangea macrophylla. De vele cultivars hebben roze, witte, rode of zelfs (paars)blauwe bloeiwijzen. In opmars is de Hydrangea arborescens 'Annabelle' , een cultivar met enorme, bolvormig samengestelde bloeiwijzen, die ook wel sneeuwbal wordt genoemd.

Lees meer...

hostaDe Hosta, in het Nederlands ook wel hartlelie genoemd, valt onder de aspergefamilie. De hartlelie is een prachtige vaste tuinplant die oorspronkelijk vooral in een schaduwrijke omgeving geplant werd. Inmiddels bestaan er 25 tot 40 soorten, die het overal in de tuin goed doen. De hosta is bekend om zijn aantrekkelijke, volle blad en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Lees meer...

kamperfoelieKamperfoelie, ook wel geitenblad genoemd, is een geslacht van slingerplanten en struiken. De planten slingeren zich om andere planten en bomen heen. Ze komen voor in diverse kleuren en soorten. Kamperfoelie bloeit lang, geurt heerlijk en is ook nog eens fraai om te zien. Vooral ’s avonds hebben de bloemen van de kamperfoelie een sterke zoete geur. Kamperfoelie is een bosrandplant die van nature voorkomt in de Nederlandse bossen.

 

Lees meer...

kleine maagdenpalm l2Kleine Maagdenpalm (Vinca minor) is een leuke groenblijvende, ca 20-30 cm boven de grond reikende bodembedekker met blauwe of witte kroonbladen die in kelkvormig samenkomen in het midden van de bloem die lijkt op die van de Phlox. De bloemen worden 2,5 tot 7 cm breed. De plant verspreidt zich gemakkelijk dankzij de ondergrondse, kruipende wortelstok en produceert vrijwel het hele jaar bloemen. Als bodembedekker kan hij goede diensten bewijzen om onkruidgroei te beperken.

Lees meer...

lavendel

Lavendel is een struik uit de lipbloemenfamilie en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De struik is terug te vinden in veel tuinen vanwege zijn prachtige paarse kleur en heerlijke geur. Verder trekt de plant ook veel insecten aan zoals hommels en vlinders.

Een lavendelstruik wordt niet meer dan een meter hoog en niet meer dan een halve meter breed. De bloei begint half juni en kan tot eind augustus duren. Er zijn vele verschillende soorten lavendel, maar in Nederland komt de Lavendel Angustifolia het meeste voor.

Lees meer...

lelietjes van dalen

Het lelietje-van-dalen of meiklokje is een winterharde, vaste plant die in het wild voorkomt in bosrijke gebieden, maar is ook een geliefde tuinplant. De plant wordt maximaal ongeveer 30 centimeter hoog en verspreid een heerlijke geur. De bladeren van het meiklokje zijn breed-elliptisch, gesteeld en behaard en staan met zijn tweeën bijeen. Het bloemetje is wit en klokvormig en is verantwoordelijke voor de aangename geur. Elk plantje krijgt een trosje van zes tot twaalf bloemetjes. Naast bloemetjes krijgt ze ook vruchten, een rode bes met twee blauwe zaden.

Lees meer...

ligusterDe liguster is een prachtige meestal groenblijvende dichte haagplant uit de olijffamilie. Naast zijn aantrekkelijke groene bladeren is een groot voordeel van de ligusterhaag dat hij zo ontzettend snel groeit. Deze sterke haagplant zorgt voor een vlugge natuurlijke afscherming van uw tuin en een snelle verzekering van uw privacy. De liguster komt oorspronkelijk uit Azië maar is inmiddels een geliefde klassieke haagplant in ons koele klimaat. Sommige ligustersoorten zijn bladverliezend maar ook vele nauwelijks. 

Lees meer...

phlox

De phlox of vlambloem is een bladverliezende, goed winterharde vaste plant. De plant geeft mooie geurende bloemen en bloeit in juli, augustus en september. De phlox wordt ongeveer 120 tot 150 centimeter hoog en trekt veel insecten aan.

 

 

Lees meer...

portugese laurierDe Portugese laurier (Prunus lusitanica) komt oorspronkelijk uit Portugal en Spanje. Daaraan ontleent hij ook zijn naam. Er zijn van deze soort drie plantvarianten mogelijk, als struik, als plant op stam, of als haag. De Portugese laurier is een prachtige groenblijvende dichte (haag)plant uit de laurierfamilie. Het is een mooie plant met donkergroene slanke puntige bladeren. 

Lees meer...

rhododendronDe naam rhododendron komt uit het Oud-Grieks: "rhodos" betekent roos en "dendron" betekent boom. Als je de plant in bloei ziet staan snap je de benaming "rozenboom" ook. Rhododendron is een plantengeslacht met meer dan 1000 soorten. Ook de bekende azalea valt onder de rhododendron. Oorspronkelijk zijn het veelal bosplanten uit gematigde streken en gebergten op het noordelijk halfrond.

Lees meer...

seringDe sering (Syringa vulgaris), is een kleine boom of struik uit de olijvenfamilie met heerlijk geurende bloemen. Het is een geliefde tuinplant die in verschillende uitvoeringen aangeboden wordt. Als boom of struik, op stam of als dwergsering. De kleur van seringen varieert van wit tot donkerpaars. De plant bloeit in de maanden april en mei met langwerpige verrukkelijk ruikende trossen. 

Lees meer...

stokroos

De stokroos is een tweejarige sierplant die wel 3 meter hoog kan worden. In het eerste jaar vormt de stokroos vlak boven de grond een rozet van bladeren en in het tweede jaar schiet er een harige rechte stengel op, die zich een paar keer vertakt. Aan deze stengel vormen zich bladeren en de bloemen.

Lees meer...

taxusDe taxus is een groenblijvende, vrij traag groeiende boom of struik die tot wel 20 meter hoog en 5 meter breed kan worden. Het betreft hier eigenlijk een coniferensoort die naalden draagt van één tot vier centimeter. De taxus heeft een rode gloed in de schors. Taxussen zijn allen zeer nauw verwant aan elkaar, meestal tweehuizig en kunnen zeer koud worden.

Lees meer...

vlinderstruik klDe vlinderstruik (buddleja Davidii), in het Nederlands ook wel herfstsering genoemd, valt onder de heesters. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat de plant zoveel vlinders aantrekt. De bloemen lijken op die van de sering, alhoewel ze helemaal geen familie zijn. Van juli tot september bloeit de plant met langwerpige geurende bloemen, in de kleuren paars, wit en roze. Het is een rijke en langdurige bloeier. Een vlinderstruik kan geen strenge vorst verdragen en is meestal bladverliezend. 

Lees meer...

BEPLANTING