gazon grasDe kunst van het aanleggen van gras in gazonvorm is niet in de Achterhoek, maar in Engeland ontstaan. Natuurlijke graslanden werden kort gehouden door grote kudden schapen, die de bodem aanstampten en bemestten. De grassenfamilie (botanische naam: Gramineae of Poaceae, beide namen zijn toegestaan) is een van de soortenrijkste plantenfamilies van de bedektzadigen: de familie omvat ongeveer 8000 soorten. Leden van deze familie komen op alle werelddelen voor.

Op Antarctica groeit zelfs een smele-soort, maar ook granen, zoals tarwe en rijst, zijn vertegenwoordigers van de grassenfamilie.

GRAS ZAAIEN OF GRASZODEN LEGGEN?

U kunt uw gazon op verschillende manieren realiseren en in allerlei vormen (door hoveniersbedrijf Haico Elshof uit de Achterhoek laten) aanleggen. Naast zaaien kun je ook kiezen om gebruik te maken van graszoden.

Inzaaien van gras gebeurt op een dag zonder of met weinig wind in het voorjaar - tussen half april en eind mei bij een temperatuur boven de 15 graden - of in de nazomer van half augustus tot eind oktober. De laatste optie is eigenlijk de beste door de warmere en vochtiger nachten.
Zaaien op een windvrije of -arme dag voorkomt dat het graszaad naar plekken waait waar u het liever niet wilt. Idealiter zaait u het graszaad vlak voor een regenbui.

Graszoden leggen kunt u eigenlijk op elk moment in het jaar dat zonder vorst is, maar doet u bij voorkeur bij een temperatuur boven de 15 graden. Tussen mei en september is in principe altijd goed. Graszoden zijn normaal gesproken 250 bij 40 centimeter,dus precies één vierkante meter per zode. Leg de zoden altijd direct na levering zodat ze niet uitdrogen. Ze dienen nooit langer dan een dag opgerold te blijven liggen!

UW GAZON ONDERHOUDEN

Het onderhouden van uw gazon gebeurt nu met name door regelmatig maaien, zodat het op een beperkte hoogte blijft en andere planten geen kans krijgen zich op het gazon te vestigen.
Ook is het raadzaam om uw gazon tijdens het groeiseizoen (april - augustus) maandelijks tot tweemaandelijks te bemesten.

Meer gazon-advies uit de Achterhoek nodig? Vraag het ons!

 

BEPLANTING