hortensiaHortensia is een veel gebruikte naam voor het plantengeslacht Hydrangea uit de familie van de Hydrangeaceae. Het gaat vooral om wintergroene en bladverliezende struiken en klimstruiken, in totaal bijna 100 soorten. De bekendste hortensia is de Tuinhortensia Hydrangea macrophylla. De vele cultivars hebben roze, witte, rode of zelfs (paars)blauwe bloeiwijzen. In opmars is de Hydrangea arborescens 'Annabelle' , een cultivar met enorme, bolvormig samengestelde bloeiwijzen, die ook wel sneeuwbal wordt genoemd.

Het is een sterke winterharde plant die bijna geen ziekten of plagen kent en weinig verzorging nodig heeft behalve de waterbehoefte, waarin ze veeleisend is. Als ze te weinig water krijgt, gaat het blad slap hangen.

De hortensia of de gewone hortensia (Hydrangea macrophylla) is een van de meest gecultiveerde planten ter wereld. In Nederland wordt de gewone hortensia ook wel 'boerenhortensia' genoemd. De bladverliezende heester kan een hoogte van 1-3 m bereiken. De bloemen zijn roze, paars, wit of blauw afhankelijk van de pH (zuurgraad) van de bodem: In zure gronden worden de bloemen blauw, in basische gronden roze en in pH-neutrale bodems paars. Witte varianten veranderen niet van kleur.

Sommige soorten bloeien met een grote, piramidale pluim, andere met een afgeplat scherm of juist een meer bolvormige bloeiwijze met veel steriele, onvruchtbare randbloemen. Die hebben tot doel de insecten aan te trekken die zich vervolgens ontfermen over de nectar in de fertiele, vruchtbare bloemen in het midden van de bloeiwijze.

HORTENSIA PLANTEN

Plant de Hortensia op een zonnige tot halfbeschaduwde plek. De plant houdt van kleiachtige, vruchtbare, vochthoudende grond, bij voorkeur in het vroege voorjaar (maart) of in het najaar (oktober of november). Doe er eventueel wat tuinturf bij.

De populaire blauwe variant van Hydrangea macrophylla verkleurt tot grauw rozeblauw als de grond niet zuur en ijzerhoudend is. Daarom is het voor de kweek van deze variant aan te raden zuurhoudende grond te gebruiken, evenals (kali)aluin of aluminiumsulfaat toe te dienen. Andere variƫteiten, zoals de roze versie van Hydrangea macrophylla, hebben juist het omgekeerde nodig.

ONDERHOUD VAN DE HORTENSIA

De plant is sterk, helemaal niet ziektegevoelig en bloeit wel een half jaar. Afgezien zien van de zorg voor voldoende water is de Hortensia erg gemakkelijk te onderhouden.
Eigenlijk kun je Hortensia's in twee groepen verdelen: bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuw knoppen.

Bloeiers op oude knoppen
De bloeiers op oude knoppen zoals de boerenhortensia krijgen hun bloemen op knoppen uit het jaar ervoor. Deze hoef je eigenlijk niet te snoeien. Alleen het afknippen van de uitgebloeide bloemen volstaat.

Bloeiers op nieuwe knoppen
O.a. de pluimhortensia en de Forever&Ever bloeien gewoon door na het snoeien. De bloemen ontstaan op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden. U kunt deze Hortensia's snoeien in het vroege voorjaar tenzij u de plant wilt laten groeien; knip dan alleen de bloemen eraf na de bloei.

BEPLANTING