taxusDe taxus is een groenblijvende, vrij traag groeiende boom of struik die tot wel 20 meter hoog en 5 meter breed kan worden. Het betreft hier eigenlijk een coniferensoort die naalden draagt van één tot vier centimeter. De taxus heeft een rode gloed in de schors. Taxussen zijn allen zeer nauw verwant aan elkaar, meestal tweehuizig en kunnen zeer koud worden.

Er zijn zo’n 400 ondersoorten bekend waarvan de overgrote meerderheid is gekweekt uit de venijnboom (Taxus baccata). Het roodachtige hout is vrij hard en werd vroeger ook wel gebruikt om bogen te maken. Aan het Griekse ‘toxo’ dat ‘boog’ betekent, ontleent de taxus haar naam.

De taxus is een ideale haagplant die zich zowel in de zon als in de schaduw laat plaatsen. Ze bloeit van maart tot mei en laat zich planten in zowel zanderige grond als in klei. Hiervoor heeft u ruim de tijd: namelijk van eind september tot eind maart.

AANPLANTEN & BEMESTING

De taxus is een sterke plant die eigenlijk geen andere eisen heeft dan dat ze niet te nat wil staan. Ze groeit in vrijwel elke andere situatie. Toch neemt u beter de standaard voorbereiding voor aanplanten in acht door hierbij goede potgrond, bodemverbeteraar en wat gedroogde koemestkorrels te gebruiken. Voor een haag plant u de taxussen, na het graven van een geul, om en nabij de 30 centimeter uit elkaar.
Periodiek bemest u de taxus eventueel met wat groenkalk en gedroogde koemest.

SNOEIEN VAN UW TAXUS

Om er een prachtige dichte haag van te maken, mag u de sterk vertakkende taxus het gehele jaar door snoeien. Doe dit echter beter niet in de brandende zon of tijdens de vorstperiode. Ideaal is de taxus te snoeien in de periode van mei/juni en augustus/september. Draag hierbij altijd handschoenen en ruim het snoeiafval op; de taxus is namelijk een giftige plant!

GIFTIG!

Alle soorten taxus zijn giftig door het alkaloïde ‘taxine’ die het zaad draagt dat in de rode ‘besjes’ (zaadmantels) zit. Deze worden - mits voldoende rijp - gegeten door o.a. lijsters die de zaadhuid in hun maag niet kunnen afbreken en daardoor de harde zaden onbeschadigd via hun uitwerpselen verspreiden. Het is niet raadzaam om Taxus te planten in de buurt van grazende diersoorten.

ZIEKTEN

taxus closeupDe taxus kan last hebben van de taxuskever, dopluis of phytophthora.
De taxuskever is ongeveer een centimeter groot en bruin-zwart met gelige plekjes op de rug. U ontdekt de taxuskever rond april-mei. U bestrijdt de taxuskever het best met aaltjes (bijv. van Ecostyle), verkrijgbaar bij verschillende tuincentra.

DOPLUIS
Dopluis onttrekt plantensappen aan de taxus waardoor deze zal gaan achterblijven in groei & bloei. Ze scheidt honingdauw uit waarop schimmels kunnen gaan groeien. U bestrijdt dit met een luizenspray, verkrijgbaar bij vrijwel elk tuincentrum.

PHYTOPHTHORA
Phytophthora is een schimmelziekte die ontstaat door extreem weer of teveel water geven. Als het blad geelbruin wordt, de takken te snel afbreken of de taxus verwelkt, is het tijd voor actie. Met Vital concentraat of een ander weerstandsvermogen middel kunt u verschillende schimmels bestrijden.

BEPLANTING