clematis

De clematis of bosrank is een klimplant uit de ranonkelfamilie. Het is een dankbare plant die vele soorten en kleuren kent. Er zijn soorten die kort en overweldigend bloeien en er zijn soorten die de hele zomer doorbloeien, soms zelfs tot in de herfst.

Ook in de achterhoek houdt de clematis van een zonnige of halfschaduw plek in uw tuin waarbij ze veel vocht nodig heeft. Het is een klimplant dus zorg voor een hek, rek, muur of boom waar de plant tegen omhoog kan klimmen.

AANPLANTEN & BEMESTING

Een clematis kan het hele jaar door geplant worden, maar de voorkeur gaat wel uit naar het najaar of het voorjaar. Een clematis houdt van een vochtige grond. De wortels vragen koelte en schaduw en de bloemen verlangen licht en zon. Plaats daarom een steen of plankje tegen de stam zodat de wortel beschermd wordt. Pas wel op dat de steen of het plankje niet voorkomt dat de plant regenwater kan opnemen. Een andere oplossing kan het planten van een laag struikje zijn voor de voet van de clematis. Dompel de clematis ongeveer 10 minuten onder in een emmer water voordat je hem plant. Zorg daarbij dat het gat diep genoeg is. Geef de clematis twee keer per week water en bij warm weer dagelijks.

Bemesten is het beste in het vroege voorjaar (voor de bloei) met compost. De plant doet het goed op kalkrijke grond maar ook op zure grond. Tijdens de bloei hoeft de clematis niet bemest te worden.

SNOEIEN VAN DE KAMPERFOELIE

De juiste snoeiwijze en snoeiperiode zijn afhankelijk van het moment waarop de clematis bloeit. Daartoe is de clematis onderverdeeld in groepen:

Groep 1: dit is de groep die vroeg in de lente bloeit (tussen januari en mei). De bloei vindt plaats op het hout dat in het jaar daarvoor gevormd is. Deze groep heeft weinig snoei nodig.Als het toch nodig is, kan direct na de bloeiperiode gesnoeid worden. Snoei dan lange scheuten terug tot op enkele gezonde knoppen. Verwijder verder dode takken.

Groep 2: dit is de groep die in het voorjaar of de vroege zomer bloeien (van mei tot juli). De bloei vindt hier plaats op het hout van het vorige jaar. Snoei vindt plaats na de hoofdbloei in het voorjaar. Laat een aantal oude gesteltakken staan en stimuleer verder de groei van nieuwe scheuten door andere takken terug te snoeien tot op een paar gezonde knoppen.  

Groep 3: di is de groep die op het einde van de zomer bloeit. De bloei vindt hier plaats op hout van het lopende seizoen. Op het einde van de winter (februari-maart) moet deze groep gesnoeid worden. Snoei hierbij alle takken flink terug tot op zo'n 20 tot 30 centimeter boven de grond.

ZIEKTEN

clematis closeup

Er zijn maar weinig ziektes en plagen die de clematis aantasten. De meest voorkomende ziekte is de verwelkingsziekte. Dit is een schimmel die een clematis in korte tijd volledig kan aantasten. De schimmel treedt binnen via de wortels en nestelt zich in de vaatbundels die daardoor verstoppen. Door deze schimmel dank de plant niet meer voldoende water opnemen en is het verwelken het gevolg. De schade zal meestal pas zichtbaar worden eind augustus begin september, terwijl de schimmel al in het voorjaar genesteld heeft. Behandeling als de schade zichtbaar wordt is te laat.

Wilt u maatwerk advies (t.a.v. uw clematis) van Hovenier Haico Elshof uit de Achterhoek? Neem kontakt op!

 

BEPLANTING