stokroos

De stokroos is een tweejarige sierplant die wel 3 meter hoog kan worden. In het eerste jaar vormt de stokroos vlak boven de grond een rozet van bladeren en in het tweede jaar schiet er een harige rechte stengel op, die zich een paar keer vertakt. Aan deze stengel vormen zich bladeren en de bloemen.

Oorspronkelijk komt de plant uit Turkije of Palestina. De stokroos groeit het beste op vrij arme kleigrond of zanderige niet te droge grond. De plant bloeit van van juni tot augustus en trekt veel insecten aan.

AANPLANTEN & BEMESTING

Kies bij het planten van de stokroos de juiste plek. De stokroos houdt van zon en warmte. Een plek tegen de muur is daarom ideaal, want de muur kan warmte extra vasthouden. Bij gebrek aan een muur is een pergola of schutting ook geschikt. Het geeft de plant namelijk iets om tegen te leunen. Stokrozen vallen namelijk wel eens ten prooi aan de wind.
Vervolgens heeft de stokroos een kalkhoudende bodem nodig die rijk is aan voedingsstoffen en goed doorlatend is. Een stokroos heeft namelijk lange penwortels die diep de grond in wortelen.
Stokroos kun je als plantje poten of je kunt zelf zaaien. Poot je de plant dan doe je dit in het voorjaar. Zaaien kan in het voorjaar of in het najaar. Bedek de zaadjes met een dun laagje aarde en wacht dan rustig af.
De stokroos heeft baat bij stikstofbemesting, maar verder is de plant erg makkelijk in onderhoud. Laat de stokroos alleen niet uitdrogen!

SNOEIEN VAN UW STOKROZEN

Hoewel de stokroos een tweejarige plant is, kan die ook best meer dan twee jaar meegaan. Denk er dan om na de bloei de bloemstengel weg te knippen. Knip de stengel terug tot zo’n 30 centimeter en je hebt een grote kans dat de plant de winter overleeft en het jaar er op opnieuw bloeit.

ZIEKTEN

Roest is een schimmelinfectie die veel voorkomt bij de stokroos. Het maakt de plant lelijk maar doodt de stokroos niet. Zodra je de eerste aantasting ziet - bruine vlekken op bladeren - knip je het aangetaste blad weg. Gooi het aangetaste blad niet op de composthoop, maar meteen in de container. De beste remedie tegen roest is het planten van de stokroos op een zonnige plek en zet de planten niet te dicht op elkaar (afstand van ca. 40 tot 50 centimeter).

BEPLANTING