phlox

De phlox of vlambloem is een bladverliezende, goed winterharde vaste plant. De plant geeft mooie geurende bloemen en bloeit in juli, augustus en september. De phlox wordt ongeveer 120 tot 150 centimeter hoog en trekt veel insecten aan.

 

 

AANPLANTEN & BEMESTING

De phlox verlangt een goed doorlatende, vochtige en vruchtbare bodem. Jaarlijkse bemesten is dan ook goed voor de plant en geeft dikkere bloemen. Op kalkrijke grond doen phloxen het minder goed omdat ze zuurminnend zijn. Dus als je kalkrijke grond hebt, doe je er verstandig aan om tuinturf, compost of zand door de grond te mengen alvorens de phloxen te poten. Verder houdt de phlox ook van de zon.
De beste periode om phloxen te planten is april tot en met augustus.

SNOEIEN VAN UW PHLOXEN

In het voorjaar of in het najaar moeten de stengels van de phlox tot de grond worden afgeknipt.

ZIEKTEN

Twee ziekten komen veel voor bij de phlox. Allereerst aaltjes, als de plant hierdoor is aangetast zit er maar één ding op: meteen rooien en in de container er mee. Wacht vervolgens minstens 2 seizoen voor je weer nieuwe phloxen op dezelfde plek plant. Aaltjes zijn wormpjes die in de grond leven en de wortels aantasten. Aaltjes verplaatsen zich nauwelijks en daarom treedt deze ziekte ook slechts zeer plaatselijk op. Op de plant zie je “ valplekken”.
Een tweede ziekte is meeldauw. Meeldauw kun je herkennen aan een witte aanslag verspreid over het blad die niet vanzelf weggaat. In eerste instantie zal meeldauw de groei afremmen, de plant misvormen of vergelen. Bij ernstige aantasting zal de plant afsterven. Meeldauw kan bestreden worden met sluitzwavel.

BEPLANTING