hybiscus syrDe Hibiscus die we in de tuin vinden is de Hibiscus Syriacus, ook bekend onder de naam Altheasstruik. Het is een heestersoort die in de winter zijn blad verliest. Hij heeft mooie groene bladeren en bloeit met prachtige bloemen vanaf juli tot in de herfst. Met zijn uitbundige enkele of dubbele klokbloemen is het een echte aanwinst in iedere tuin. De hibiscus is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals violet, wit, paars en rood. De bloemen kunnen vrij groot worden en hebben een al dan niet gevlekt hartje.

Er zijn ook varianten op stam verkrijgbaar of in bijzondere meerkleurige uitvoeringen. De standplaats kan halfschaduw of zonnig zijn. Hibiscus houdt van de zon maar de bloemen verwelken wel sneller bij veel zon. Door zijn uitbundige bloei is dit echter geen probleem. De struik wordt maximaal 3 meter hoog en is daarom ook geschikt voor de kleinere tuinen.

AANPLANTEN & BEMESTING

Een voedselrijke en luchtige bodem is optimaal voor de hibiscus. De struik houdt van goed doorlatende en niet te natte grond. De hibiscus staat graag op een zonnige maar beschutte plaats, maar ook in de halfschaduw zal hij goed gedijen. Vooral voor de felle zomerse middagzon kun je de plant beter wat bescherming bieden. Volwassen struiken zijn winterhard maar jonge planten moeten tegen de winterkou beschermd worden. Bedek daarom de wortels met wat compost, stro of bladeren. Als er gele plekken op oudere bladeren ontstaan of als bladeren verwelken en afvallen kan er sprake zijn van kaliumgebrek. In dit geval kan bemesting met kunstmest die kalium bevat helpen om de plant weer optimaal te laten groeien en bloeien. Zorg in ieder geval dat het humusgehalte op peil blijft.

SNOEIEN VAN DE HIBISCUS

De hibiscus hoeft in principe niet gesnoeid te worden maar kan in het voorjaar iets teruggesnoeid worden. Op deze manier wordt zijn vorm en afmeting behouden en wordt de bloei bevorderd. De beste tijd om te snoeien is maart en de struik bloeit na de snoei hetzelfde jaar alweer. Een struik die niet gesnoeid wordt bloeit misschien iets minder maar krijgt een mooie natuurlijke vorm. Dode en lelijke takken moeten uiteraard verwijderd worden.

hibiscus syriacusZIEKTEN

De hibiscus Syriacus is een sterke plant en heeft weinig last van ziekten. Echter, als de struik op een tochtige plaats staat kan hij last krijgen van bladluis. Vooral planten die droog staan of een tekort aan kalium hebben, zijn gevoelig voor luizen. In dit geval moet eerst de vochtgraad en het kaliumgehalte van de grond in orde gebracht worden. Als de luizen dan nog niet verdwijnen kunnen ze bestreden worden met een spiritus en groene zeep mengsel, of met een speciaal middel tegen bladluis.

BEPLANTING