ligusterDe liguster is een prachtige meestal groenblijvende dichte haagplant uit de olijffamilie. Naast zijn aantrekkelijke groene bladeren is een groot voordeel van de ligusterhaag dat hij zo ontzettend snel groeit. Deze sterke haagplant zorgt voor een vlugge natuurlijke afscherming van uw tuin en een snelle verzekering van uw privacy. De liguster komt oorspronkelijk uit AziĆ« maar is inmiddels een geliefde klassieke haagplant in ons koele klimaat. Sommige ligustersoorten zijn bladverliezend maar ook vele nauwelijks. 

Bij zeer strenge vorst kan zelfs de sterkste liguster zijn blad verliezen maar in het voorjaar schiet hij toch altijd weer uit. De Ligusterhaag groeit op iedere bodem, zelfs op voedingsarme grond.

AANPLANTEN & BEMESTING

Graaf een sleuf en haal de liguster uit zijn pot en dompel de kluit in een emmer met water. Daarna wordt hij direct in de geul geplant. Plant circa 4 tot 5 planten per meter. Vul de geul op met zand en stamp de grond goed aan en geef direct water op de aarde. Een half jaar na het planten kan er eventueel bemest worden. Het beste groeiresultaat krijg je door het planten van de Ligusterhaag in aarde met een neutrale zuurgraad. Is de plantgrond te zuur kun je het beste eerst nog wat kalk toevoegen. Vanwege de oppervlakkige wortelgroei dien je de wortels van de heg te beschermen tegen de zon. Dit kun je doen door de grond onder de heg met een dikke laag compost te bedekken.

SNOEIEN VAN DE LIGUSTER?

Ons advies is om de ligusterhaag tweemaal jaarlijks te snoeien, in het voorjaar en het najaar, in april en september. Op deze manier blijft de heg mooi compact. Als de haag niet gesnoeid wordt bloeit hij in de zomer met fraaie witte bloemen. Deze bloemen lokken veel vlinders aan. Na de bloei ontstaan in het najaar dan zwarte bessen. Indien de haag een klein beetje taps toelopend gesnoeid wordt, kan de hele heg van het zonlicht profiteren en dit komt de schoonheid van de haag ten goede. Een ligusterhaag biedt bescherming aan vogels dus uw tuin zal ook bij de vogelpopulatie in trek zijn.

liguster zoomedZIEKTEN

De wortels van de Liguster groeien ondiep en dit maakt hem vatbaar voor ziektes en schimmel. Vermijd daarom ook het gebruik van onkruidverdelger op de grond in de buurt van de ligusterhaag. Zieke of beschadigde takken die uit de bodem omhoog komen dient u zo diep mogelijk terug te snoeien.

 

BEPLANTING