seringDe sering (Syringa vulgaris), is een kleine boom of struik uit de olijvenfamilie met heerlijk geurende bloemen. Het is een geliefde tuinplant die in verschillende uitvoeringen aangeboden wordt. Als boom of struik, op stam of als dwergsering. De kleur van seringen varieert van wit tot donkerpaars. De plant bloeit in de maanden april en mei met langwerpige verrukkelijk ruikende trossen. 

Tijdens de herfstmaanden verliest hij zijn blad maar is wel winterhard. De plant wordt normaal tot 5 meter hoog, door te snoeien kunt u de vorm en de hoogte controleren. Voor kleine tuinen is de dwerguitvoering beter geschikt omdat deze slechts iets meer als een meter hoog wordt. Een sering voelt zich thuis in de volle zon of gedeeltelijk beschaduwd en geeft de voorkeur aan luchtige humusrijke grond

AANPLANTEN & BEMESTING

Plant de sering in een ruim plantgat met luchtige kalkhoudende, humusrijke, en vochtige grond. Geef de plant een liefst zonnige standplaats. De sering is blij met een laag compost, ieder voorjaar, aangebracht aan de voet van de sering.

SNOEIEN VAN DE PORTUGESE LAURIER

Seringen passen in iedere tuin. In een kleine tuin is het echter wel belangrijk om de plant te snoeien om te zorgen dat hij niet uit de kluiten groeit. Een belangrijk feit hierbij is dat hij bloeit op tweejarig hout. Daarom moet je de bloemen na de bloei tot aan de vertakking onder de bloem wegsnoeien. De plant mag je ieder jaar snoeien, het beste direct na de bloei in juni. Uitlopers op de onderstam moeten worden weggehaald. Knip na de bloei enkel de stengel met de bloem weg. De andere stengels bevatten de nieuwe bloeischeuten, dus die laten we met rust.
Als een sering echt te groot wordt kun je de plant begin maart drastisch terugsnoeien tot circa 30 cm boven de grond. Hierna duurt het echter weer een paar jaar voordat de plant nieuwe bloemen krijgt.

ZIEKTEN & PLAGEN

Het seringenmotje kan de plant ziek maken omdat diens rupsen het blad aanvreten. In dit geval zijn de bladranden gekruld. Mochten er slechts weinig gekrulde blaadjes zijn, haal je die gewoon weg. Anders bestrijdt je de ziekte met een liefst milieuvriendelijk middel.

 

BEPLANTING