Voorjaarsonderhoud in uw tuin

Wanneer u de forsythia weer ziet bloeien weet u dat de lente is gearriveerd! Dan is er weer genoeg werk te doen in uw tuin:
het voorjaarsonderhoud!

De bedoeling van dit artikel is een nuttige checklist te creëeren die u als naslag kunt gebruiken bij uw voorjaarsonderhoud. Controleer dit artikel regelmatig; het zal doorlopend worden bijgewerkt!

ALGEMEEN VOORJAARSONDERHOUD:

Begin het voorjaarsonderhoud door de grond goed diep om te spitten of met een riek de bovenste 20 cm grond los te maken.

Kalk:
Alvorens u met het voorjaarsonderhoud begint, strooit u vanaf half februari kalk waar nodig. De kalk moet opgelost zijn voordat u met de bemesting begint.

Bemesting:
Vervolgens bemest u tuin en gazon zodat ze voldoende groeivoeding ontvangen en uw beplanting minder vatbaar wordt tegen ziektes en plagen. Informeer bij uw hovenier naar de juiste voorjaars-meststoffen of meng compost of koemest en wat beendermeel door de bovenlaag om de grond een flinke organische impuls te geven.

Struiken snoeien:
In de regel snoeit u in het voorjaar alleen de heesters die in juni/juli bloeien zoals rozen en vlinderstruiken. Daarnaast siergrassen en vaste planten die in het najaar niet zijn teruggeknipt. Ook kunt u tijdens het voorjaarsonderhoud uw gazon verticuteren.

VOORJAARSONDERHOUD BEPLANTING:

 • BEUKENHAAG/HAAGBEUK
  Wanneer de beukenhaag zo omstreeks juni al een behoorlijk aantal centimeters nieuwe groei heeft, kunt u haar nog net tijdens het voorjaarsonderhoud terug snoeien. In augustus (niet later) kun je haar nog eens een lichte knipbeurt geven. Knip uw beukenhaag nooit helemaal terug tot op de stam. Is een drastische snoeibeurt nodig? Doe dat dan in de periode feb-mrt. Breng daarna aan de voet van de haag een flinke laag compost of goede tuinaarde aan en spit deze licht aan. Geef haar dan tijdens het uitlopen ook regelmatig water. meer informatie >>
 • BLOEMBOLLEN
  Tijdens het voorjaarsonderhoud in uw tuin plant u vast uw bollen die koudere temperaturen kunnen verdragen zoals lelie en iris. Plant de meer gevoelige bollen zoals gladiool en dahlia pas na de vorst-periode.
 • BUXUS
  De eerste van twee snoeibeurten per jaar verricht u het beste in mei. De tweede in september.
 • DRUIF
  Na het aanplanten vindt de eerste snoei plaats rond de eerstvolgende jaarwisseling, maar nóóit terwijl het vriest. Wacht dus even met snoeien tot een moment waarop het een aantal dagen niet zal vriezen! Kies een paar dikke takken uit welke goed gepositioneerd zitten om over bijvoorbeeld de pergola te geleiden zoals u het in gedachten had en snoei de overbodige takken weg op maximaal 2 of 3 ogen/knopen van de stam. 
  U mag uw druif tijdens het voorjaarsonderhoud bemesten met een samengestelde organische meststof die geleidelijk vrijgeeft. Wanneer uw meststof geen extra magnesium bevat, zou u dit kunnen overwegen wanneer u vindt dat de bladeren te vroeg rood kleuren. Het spreekt voor zich dat bemesting ook de gevoeligheid van de plant voor ziekten etc. vermindert. meer informatie >>
 • GLANSMISPEL
  Om de struik te verjongen kun je tijdens het voorjaarsonderhoud de glansmispel terugsnoeien tot het oude hout. Een haag kan ook in de zomer gesnoeid worden.
 • GRAS
  De maanden April – Mei – Juni zijn bij uitstek de groeimaanden voor uw gras. Het is in deze periode verstandig tenminste 2x per week het gras te maaien. Het gras groeit sneller door de hoge luchtvochtigheid gecombineerd met hogere temperaturen. Stel uw grasmaaier daarbij niet korter af dan 3 centimeter.
  Sproei tijdens droogte periodes regelmatig; met name wind zorgt voor verdamping van het water waardoor de grond sneller uitdroogt. Het beste moment voor bemesting van uw gazon is mei.
 • HAAGBEUK/BEUKENHAAG
  Wanneer de haagbeuk zo omstreeks juni al een behoorlijk aantal centimeters nieuwe groei heeft, kunt u haar nog net tijdens het voorjaarsonderhoud terug snoeien. In augustus (niet later) kun je haar nog eens een lichte knipbeurt geven. Knip uw beukenhaag nooit helemaal terug tot op de stam. Is een drastische snoeibeurt nodig? Doe dat dan in de periode feb-mrt. Breng daarna aan de voet van de haag een flinke laag compost of goede tuinaarde aan en spit deze licht aan. Geef haar dan tijdens het uitlopen ook regelmatig water.
 • HORTENSIA
  Het voorjaarsonderhoud en met name maart-april is de beste periode voor planten en snoeien van de hortensia. Snoei 1/3e terug van de twijgjes. Snoei niet te streng, zodat je tussen juni en september niet zonder bloemen blijft zitten. Alleen bij oudere planten mag iets radicaler gesnoeid worden. De terugsnoei is dan boven eerste oog/knop vanaf 5 cm boven de grond. De oude bloemtoppen worden er ook in deze periode uitgesnoeid.
 • JASMIJN (toscaanse)
  De jasmijn heeft eigenlijk weinig snoei nodig. Wil je zijn hoogte beperken of lange scheuten inkorten, dan is het voorjaar de juiste tijd hiervoor.
 • KAMPERFOELIE
  Snoei de kamperfoelie rond half maart waarbij u de oude en lange stelen terugsnoeit. Dit bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Kamperfoelie is gevoelig voor bladluis en meeldauw. Hier zijn middelen voor te koop maar een mengsel van groene zeep en spiritus werkt ook. 
 • LAMPENPOETSERSGRAS
  Knip na de winter de plantenresten tot 20 cm boven de grond af wanneer het nieuwe gras zich vanaf de pol begint te ontwikkelen.
 • LAVENDEL
  Stevige vorst zult u tegen het moment dat u de forsythia ziet bloeien, normaal gesproken niet meer zien. De lavendel heeft u natuurlijk niet in het najaar gesnoeid? Dat zou immers funest zijn. Door uw lavendel te snoeien vertraagt u het proces van houtachtig worden. Helemaal voorkomen zal echter niet lukken; lavendel wordt nu eenmaal vanzelf houtachtig en zal daardoor op een gegeven moment niet meer bloeien. Knip echter niet in het oude hout!
 • MAAGDENPALM (klein)
  Zolang het oppervlak dat je de maagdenpalm wilt laten bedekken nog niet overgroeid is, hoef je tijdens het voorjaarsonderhoud niet te snoeien. Daarna kun je de horizontale twijgen wegknippen zodat de plant niet gaat woekeren. Verwijder eventueel ook vallend blad dat tussen de maagdenpalm terechtgekomen is. De maagdenpalm kan best veel hebben dus je hoeft niet heel voorzichtig te doen.
 • PHLOXEN
  Phloxen krijgen vaak te maken met meeldauw. Door in de late periode van het voorjaarsonderhoud een mulchlaag van organisch materiaal rond de basis van de phlox aan te brengen zonder de stengels te raken, creëer je de juiste groeiomstandigheden wat de kans op meeldauw verkleint. Je kunt phloxen overigens het hele jaar door planten (maar de beste tijd is apr-aug), dus voeg dan veel compost toe aan de grond!
  Als je de bloeitijd wilt uitstellen van de hoge phloxen, kun je deze half mei/begin juni tot ongeveer de helft (tot net boven een blad) terugknippen. De bloeitijd wordt hiermee zo’n 4 weken uitgesteld. Je kunt ook de bloeitijd verlengen door slechts een deel van de bloemstelen terug te knippen. Kruipphlox snoeit u niet in het voorjaar, maar pas na de bloei!
 • RED ROBIN
  Om de struik te verjongen kun je de glansmispel terugsnoeien tot het oude hout. Een haag kan ook in de zomer gesnoeid worden. Er zullen zich meer felrode bladeren ontwikkelen.
 • RIDDERSPOOR
  Knip de uitgebloeide bloemstengels weg. Vaste planten snoei je meestal tijdens het voorjaarsonderhoud, maar de ridderspoor kun je twee keer laten bloeien als je hem na de bloei nogmaals direct terugknipt.
 • RHODONDENDRON
  Bemest uw Rhodondendron wanneer ze de eerste bloei heeft gehad. Snoei dan ook de zijdelings uitgaande of aan de basis kale takken met ongeveer een derde terug. Niet meer bemesten na half juli.
 • ROZEN
  Als er geen vorst meer wordt verwacht, kunt u uw rozen snoeien om de groei te stimuleren en de struik te verjongen. Houd een open midden en snoei de struik zo, dat de scheuten naar buiten uitgroeien. Snoei stevige takken terug tot 10-15cm, net boven een naar buiten gericht oog.
 • VARENS
  Varens hoeft u niet te snoeien. U zou tijdens het voorjaarsonderhoud wel de oude bladeren kunnen afknippen voor de nieuwe krullen verschijnen. U kunt het ook laten liggen; het verteert snel en is voeding voor de plant.
 • VERBENA (IJZERHARD)
  Verwijder het teveel aan zaailingen. Uitgebloeide stengels kunnen in het voorjaar afgeknipt worden.
 • VLINDERSTRUIK
  Tijdens het voorjaarsonderhoud, tussen half maart en eind april, geeft u de vlinderstruik haar belangrijkste verzorging nadat de kans op strenge vorst is verdwenen. Snoei de plant terug tot 30 cm. aangezien ze alleen op eenjarig hout rijk bloeit. Na de eerste bloei kunnen uitgebloeide pluimen eveneens worden weggesnoeid tot de volgende bloemscheuten.
 • VROUWENMANTEL
  U verricht geen voorjaarsonderhoud aan de vrouwenmantel behalve misschien het delen van de plant wanneer ze minder krachtig beginnen te groeien: Zet de buitenkanten in stukken van ca 15 cm. terug in nieuwe bemeste grond. Het hart van de plant kun je weggooien.