Buxus (haag)

De Buxus is een plant uit de buxusfamilie. De planten kunnen makkelijk gesnoeid worden en laag gehouden worden (in formele tuinen bijvoorbeeld). Even goed is het mogelijk ze juist hoog te laten opgroeien en in een bijzondere vorm gesnoeid worden.  Om die reden is deze struik erg geliefd bij tuinontwerpers en hoveniers (dus, ook bij Haico Elshof, uw hoveniersbedrijf uit de Achterhoek!). Buxushagen, bollen of buxuskegels (door velen buxuspiramide genoemd) passen immers bij elke tuinstijl.

Buxusplanten worden geleverd met losse wortels en worden geplant tijdens de winterperiode, vanaf oktober tot april. Zodra de planten gaan uitlopen, is het te laat om te planten, de kans is dan groot dat de buxus niet meer aanslaat.

BUXUS PLANTEN

Het aantal planten per meter is afhankelijk van de maat van de plant:

  • 15 – 20 cm: 10 stuks buxus planten per strekkende meter
  • 20 – 30 cm: 8 stuks buxus planten per strekkende meter
  • 25 – 35 cm: 6 stuks buxus planten per strekkende meter

Reken met ongeveer 7 planten per strekkende meter, uitgaande van wortelgoed. Van grotere planten passen er minder op een meter. Bij buxusplanten van bijvoorbeeld 40/50 cm heb je aan 3 planten per meter genoeg. Grotere buxusplanten worden met een kluit geleverd, graaf een plantgat wat 1,5 keer de kluitgrootte is.

GROND VOORBEREIDEN OP BUXUS
Als voorbereiding voor je een buxus plant, zorg je dat de grond goed doorgespit en bemest is. Buxusplanten hebben een hekel aan te natte grond. Spit de grond daarom goed los. Ze houdt van kalk en groeit het beste op een kalkrijke grond (Gebruik DCM groenkalk of uit een Ecostyle buxuspakket).

 

ONDERHOUD VAN UW BUXUS(HAAG)

Geef de buxus ruimte, zodat zon en wind de kans krijgt de plant te drogen na een regenbui. Zorg dat buxus niet telkens nat gesproeid wordt; verplaats eventueel de beregeningssproeiers. Bespuit buxus na het snoeien eventueel met een bestrijdingsmiddel. De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt.

Als je de Buxus wat extra aandacht geeft, blijft ze gezond en is ze minder vatbaar voor ziekten en schimmels. Snoei aangetaste takken weg en ontsmet de snoeischaar om besmettting te voorkomen. Zo voorkom je dat eventuele schimmelsporen verse snoeiwonden infecteren. Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook de gezonde buxus in de buurt met een plantversterkend middel.

BUXUSZIEKTEN

Buxus kent verscheidene ziektes. Het meest voorkomend en meest opvallend is de buxusvlo Psylla buxii. Bij aantasting door dit vliegend insect krullen de bladeren aan het einde van de twijgen zodanig dat het effect ietwat lijkt op spruitjes. Enkele variëteiten zijn blijkbaar gevoeliger dan anderen: vooral buxus ‘Vardar Valley’ en ook buxus ‘Greenpeace’ lijden hier ontzettend vaak aan, maar andere buxus wordt natuurlijk ook besmet. Er zijn chemische middelen in de handel om hiertegen op te treden. Maar snoei is wel effectiever. Bovendien wordt buxus die in de schaduw staat, niet of veel minder aangetast.

De laatste jaren lijdt de buxus ook steeds vaker aan schimmels. Vooral tijdens natte zomers breiden deze zich snel uit. 

SOORTEN BUXUS SCHIMMEL
Er zijn eigenlijk twee buxusschimmels actief, die de buxusziekte veroorzaken: Cylindrocladium en Volutella.

Cylindrocladium
Deze aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen.

Volutella
Deze aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren ontstaan er bleekroze schimmelsporen