Glansmispel/Red Robin

Photinia fraseri ´Red Robin´ of glansmispel is een populaire groenblijver, verkrijgbaar als struik of als boompje op stam. De struik is winterhard en zeer geschikt voor kleine tuinen. Door haar te snoeien is de omvang gemakkelijk in toom te houden. Houd haar wel uit (te) harde wind. De Red Robin krijgt in het voorjaar prachtig rood blad dat langzaam verkleurd naar goudgroen blad. Vanaf begin mei komen er witte bloemen in en in de herfst rode bessen. Dit maakt de Red Robin zo gewaardeerd.

De Red Robin kan tot wel 4 meter hoog en breed worden. Bestratings- en Hoveniersbedrijf Haico Elshof uit de Achterhoek plant de Glansmispel ook graag in een border of laat haar dienst doen als haag. Als stamboompje is ze heel geschikt in een rij of ander regelmatig patroon om de ronde vorm of juist de rechte lijn van een pad te benadrukken.

De plant vormt grote witte bloemtrossen in de maanden mei en juni en in de herfst worden er rode bessen gevormd. Het blad wordt in het voorjaar mooi rood van kleur en verkleurt later naar goud groen.

PLANTEN VAN DE GLANSMISPEL

De Red Robin staat bij voorkeur op een plek in de volle zon of in de halfschaduw. De struik heeft een hekel aan harde wind. De grond moet bij voorkeur humusrijk en vruchtbaar zijn en goed water doorlatend.

ONDERHOUD VAN DE RED ROBIN

De Red Robin hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt het wel zeer goed. Snoeien doe je na de bloei. Door snoei kun je de vorm van de struik of bol op stam mooi bepalen, bovendien wordt de struik mooi dicht door snoei. Wanneer je een haag hebt staan van Red Robin is snoeien van belang om het een mooi geheel te laten worden.

ZIEKTEN

De Glansmispel of Red Robin is een sterke plant, maar kan weliswaar door flinke vorst aangetast raken en vlekken krijgen maar deze aangetaste bladeren vallen na verloop van tijd vanzelf uit waarna de struik weer nieuw blad vormt.